Sepatah dua Kata


New World? apa ada dengan New World yang dimaksudkan?. Ia adalah salah satu perubahan ke arah sesuatu yang lebih baru. Yang lebih "World" seperti kata MAWI. Supaya menjadi lebih baik dari hari ini. Adakah cita-cita aku untuk mencipta New World akan termakbul? Dengarkanlah celoteh dari aku,Painapple. To all Pembaca-pembaca yang sudi bersama untuk sedikit masa...

WELCOME TO MY WORLD!

Tuesday, November 5, 2013

Kehidupan seorang penganggur

Assalamualaikum..

Di samping ingin berkongsi kesedihan. Sampai sekarang masih belum dapat panggilan kerja. Huaaa.... memang susah seorang perantau nak mencari rezeki di tempat orang nih. Takpe.. Chaiyok chaiyokk gua mesti boleh.. mesti!

Okaylah.. Sekarang aku main satu permainan online yang agak addictive. Sampai kehidupan sendiri pun tak tersusun elok. Tapi itulah dia hidup seorang penganggur. Sambil sambil tu still cari cari jugak kerja okay....Oh lupa, game tu tak terbagitau pulak. nama diberi Defense of The Ancient 2 atau nama pendeknya DOTA 2. So kalau main jer game ni ibarat bermain futsal buat aku. Segala masalah di duniawi hilang. Tinggal masalah di alam maya tu jer.. haha. Best, memang best. Sebenarnya game ni diaplikasi dari game DOTA. Diperbaharui grafik yang jadi lebih cun dan gah! hewah....

Kalau tiap-tiap hari tak dapat main macam lain macam.. phew.. rasa macam tak baca Quran sehari.. POYOO!!!!!!! macam poyo jer macam poyo jer.. eh.. ha sudah jadi trend sekarang parody seorang gadis yang dikenali sbg syasya dgn video nya "macam cantik jer". Pelbagai parbody dah ada dekat mana-mana youtube pun. Aku terpikir jugak. Tak berdosa ke dorang buat camtu.. Sebab die sakitkan hati tuan punya badan.. Walaupun sedia maklum tuan punya badan sendiri yang tunjukkan keaiban die kan.. wallahualam. Tapi gua salute dengan satu bro ni. Dia jadikan parody "macam cantik je" tu kepada kebaikan. Nice effort bro! very nice. kalau rajin boleh lah tengkok dekat link ni


malas nak buat link direct ke sane.. so copy paste la ye. haha.

Monday, October 14, 2013

Hidup si perantau mencari sesuap rezeki

Assalamualaikum,

Akhirnya, setelah 6 bulan bertaat setia pada audit firm untuk tujuan praktikal tamat jua. Pelbagai pengalaman baru yang diperoleh selama tempoh praktikal tu. Ada yang best, dan kompem ada yang tak best. Tapi tu lah dia hidup seorang pendamba ilmu. Hehe.

Kini,

sedang mencari peluang pekerjaan yang ditawarkan. Dah hampir 50 permohonan aku minta, tapi hanya 1-2 yang berbalas. Ini bukan kegagalan, tapi tangga untuk mencapai kejayaan.

Aku agak memilih, untuk diri, untuk keluarga, dan untuk masa depan. Bukan keterlaluan, cukup sekadar seperti perancangan. Mahukan syarikat milikan sendiri seawal usia 30-an. Tak mudah, tapi tak mustahil. Mungkin parah, tapi takkan ku pasrah.

Bertalu-talu email aku send untuk mencari rezeki serata selangor dan KL. Baru tahu, memang payah.

Okaylah, apa-apa pun doakan aku berjaya yer. :)

Monday, August 19, 2013

NOKIA LUMIA 720

Assalamualaikum,

Hajat atau harapan untuk memeliki sesuatu sudah pasti menjadi igauan untuk ditunaikan. Camtu lah dengan aku ni, tetibe boleh pulak mengidam LUMIA 720 keluaran Nokia dengan sekali genggam aja dah cukup untuk jatuh cinta. hehe. Dapat duit raya terus angkat sebijik Lumia 720 tu.

Lumia 720 dikeluarkan dengan pelbagai versi warna yang boleh dimiliki seperti Red, Black, White, Yellow dan Cyan. Mula-mula nak angkat yang berwarna merah sebab nampak agak rare, tapi boleh pulak mamat chino tu bagitau yang Cyan tu rare. Apalagi gua pun terpengaruh lah walaupun kena tambah RM20 untuk warna Cyan tu. Aiyaa mat, lu memang bikin gua kopak laa~~

Design yang terbaik..

Tak tipu lah, bab design dia memang nokia dah banyak improved. Sangat slim dan selesa dipegang dengan reka bentuk dia agak comel dan cute. Sebab tu buatkkan hati ni terjatuh dan terus terjatuh..

Kamera setanding kamera mahal-mahal..

Ini pun salah satu sebab aku terpesona (cewah) dengan produk nokia yang terbaru ni. Walaupun harga around RM 800 ke RM1000 tapi kualititas kamera lumia 720 ni agak mengagumkan. Merasakan senggama di jiwa. Phew, apa kena guna perkataan pelik-pelik ni. Beberapa website ada buat comparison antara kamera kamera yang ada. Paling menarik yang membandingkan antara kamera HTC ONE yang dikatakan antara kamera yang terbaik dengan kamera L720 ni. So far dari analisis yang diorang buat kualiti gambar yang terhasil lebih menjurus kepada kualiti camera L720 lebih baik. Perbandingan antara 6.7Mp dan 4ULTRAPIXEL! apa cita nie.... nampak agak mustahil.. tapi tahlah... perbandingan dibuat orang.. bukan aku. aku tengok saja.

Keunikan lain

Nokia sekarang memang gila, kini dah berjaya hasilkan Wireless Charging sistem. Walaupun dia punya wireless kena berserta Plate (kena letak atas plate), tapi at least dah berjaya buat satu teknologi cas yang tak perlukan wayar. Tak mustahil satu hari nanti kita boleh cas dari rumah ke opis! LOL!

Kalau dari segi applikasi yang disediakan Windows Phone ni agak kureng. Yelah, OS phone baru nak develop kalau nak dibanding dengan Android dan IOS. Tapi Apps yang kebiasaaan mcm Facebook, Whatsapp, Wechat semua dah ada lah. Kalau game-game jer yang tak berapa nak ada.

Setelah seminggu guna L720 ni memang tidak mengecewakan langsung. Perlu banyak lagi explore macam Iphone masa awal-awal penggunaan dulu. Memang rekomen lah kalau nak beli Lumia ni. Promote free ni. Nokia patut bagi komisen. haha.

So, meh sini nak tunjuk gambar dari camera yang diambil keyh.. dan juga gambar L720 ni.. Sekian saja.


Gambar dari L720


My L720


GSMARENA RATING
DESIGN               : 8.4
PERFORMANCE    : 8.2 
FEATURES           : 8.2

Tuesday, July 30, 2013

Permata Hati

Assalamualaikum,

Setelah lama menyepi akhirnya jari ni teringin nak mencuri masa untuk menulis wadah.

Wadah yang basi tapi bukan pada diri ini. Itulah dia berkenaan dengan hati. Hati manusia sangat licik. Sedikit usikan sudah mampu membolak balikkan hati yang sedia ada. Menjemput haru masuk ke gerak geri si jasad.

Okaylah, straight to the point. Pernah tak tetiba kita tengah happy-happy then suddenly satu peristiwa jer dah cukup untuk merubah sikap and perasaan tuh?. Mustahil tak pernah. Itu lah hati. Sesungguhnya yang membolak balikkan hati kita hanyalah Dia. Peristiwa tersebut cuma asbab pada kesimpulan. Di sinilah terletaknya kekuatan istiqamah dalam diri, kecekalan hati atas segala dugaan.

Terkadang takut juga bila kita sudah bertemu seseorang, kerana semakin kita menyayangi seseorang itu semakin hati ini takut untuk kehilangan. Mana mungkin tidak sedih bilamana kehilangan benda pertama yang difikirkan pabila terjaga dari lena. Mana mungkin untuk kita lupa pada ia setiap sebelum terlelap di katil yang empuk pada tiap malam. Mana mungkin...

Harapnya, I will Istiqamah in loving u.. untill sy mampu untuk menyunting dirimu. Asyleen binti Arshad. :)

Mata Hati ^__^
Kegelapan membutakan
namun bukan hati
Kegelapan mengalpakan
Harapnya bukan cinta ini.

Ketika sedang meraba gelam
mencari aras punca hidup seorang
bukan tak bernafas,
cuma tiada bernyawa.

Terpana mata ini terpandang mata,
terlihat setulus jiwa dalam jiwa,
sehingga tergenggam tali nafas alas baru,
menahan rindu,
hanya doa untuk hati dipertemu.

Kekuatan dikumpul langkah dilorak
sedang harapan diletak,
Menunggu penuh sabar.
tiga puluh enam bulan.........
36 bulan akhirnya doa diperkenan.
Terima kasih tuhan.
Mohon bukan istidraj dariMu ya tuhan.
Jadikanlah dia zaujahku. 
yang halal buatku,
pendampingku di Syurga nanti.
Amin....

~Hanya kerna mata dan hati~